maandag 29 september 2014

De Inwijding, opdracht 3

a) Welke facties zijn er?
    
De facties zijn: Onverschrokkenheid, Zelfverloochening, Eruditie, Oprechtheid en Vriendschap.

b) Vertel over iedere factie wat je erover te weten bent gekomen.

Onverschrokkenheid
De eerste indruk van de Onverschrokkenen is dat ze nergens bang voor zijn. Maar dat is niet waar, ze hebben allemaal angsten. Dat zie je in fase twee van de inwijding van de factie. Ze leren hun angsten juist te onderdrukken maar ze hebben ze wel. 
De Overschrokkenen geloven dat de oorlog is ontstaan door een gebrek aan moed en dapperheid. Daarom zijn zij dapper, de Onverschrokkenen denken zo de vrede te bewaren. Ook geloven zij in simpele uitingen van moed en doen ze de gekste stunts: uit een rijdende trein springen, van hoge gebouwen af springen, enz. Hun taak is het beschermen van de stad.
Ze leven in 'de Klok', het middelpunt waar alles omheen draait. Het is een super groot, ondergronds hol. Er zijn huizenhoge rotswanden en in de muren zijn ruimtes gebouwd voor eten, kleding, levensmiddelen en vrijetijdsbesteding. Ze worden verbonden door in de rotsen uitgehouwen paadjes en trappetjes. Er zijn geen relingen om te voorkomen dat er mensen naar beneden vallen. 
De Onverschrokkenen dragen zwarte kleding en hebben piercings en tatoeages. Ze lachen, zijn druk en schreeuwen, er is altijd chaos. Maar ze genieten van hun leven.

Zelfverloochening
De Zelfverloochenaars helpen mensen en offeren zich op voor anderen. Ze geloven dat de oorlog is ontstaan door zelfzuchtigheid en arrogantie. Daarom zijn zij onzelfzuchtig en behulpzaam, zo denken de Zelfverloochenaars de vrede te bewaren. De Zelfverloochenaars geven de factielozen (de mensen die de inwijding van hun factie niet hebben gehaald) te eten. Hun taak is het regeren van de stad.
Ze dragen grijze kleding. De dames hebben altijd een knot in hun haren. Ook zie je weinig van hun huid en mogen ze één keer in de drie maanden in de spiegel kijken. Hun huizen zijn allemaal even groot en hebben allemaal dezelfde vorm. Ze zijn van grijs beton met weinig ramen. Dat allemaal (hun kleding, haar en huizen) is bedoeld om hen te helpen zichzelf opzij te zetten en zich te beschermen tegen ijdelheid, hebzucht en afgunst, alle vormen van egoïsme.
Bij Zelfverloochening is het altijd stil en passeren de mensen elkaar met gebogen hoofd. Ze zijn altijd beleefd. De mensen uit de andere facties noemen de Zelfverloochenaars 'Harken'.

Eruditie
De mensen die erg slim zijn zitten in de factie 'Eruditie'. Zij weten alles. Ze denken dat de oorlog is ontstaan door een gebrek aan kennis en intelligentie. Daarom weten zij alles en zijn ze continu opzoek naar kennis, zo denken de mensen uit Eruditie de vrede te bewaren.
Ze schrijven vooral veel nieuwsberichten en houden veel interviews met mensen.
De mensen uit Eruditie dragen blauwe kleding. Ze geloven dat dit het brein sterker maakt.

Oprechtheid
De mensen uit de factie 'Oprechtheid' zijn eerlijk en vertellen altijd de waarheid, ook al zouden ze dat soms niet willen. Ook houden ze van orde. Ze denken dat de oorlog is ontstaan door leugens en bedrog. Daarom zijn zij eerlijk, zo denken de mensen uit Oprechtheid de vrede te bewaren.
De mensen uit Oprechtheid zijn o.a. rechters en dragen zwart met witte kleding.


Vriendschap
De mensen uit de factie 'Vriendschap' zijn altijd erg aardig. Ze zijn blij en houden van een harmonieuze samenleving. Ook vergeven ze snel mensen en leiden ze een simpel leven. Ze denken dat de oorlog is ontstaan doordat iedereen onaardig en gemeen tegen elkaar deed en omdat de mensen toen niet snel iemand vergaven. Daarom zijn zij aardig en blij, zo denken de mensen uit Vriendschap de vrede te bewaren.
De mensen uit Vriendschap werken op het land. Ze dragen simpele rode en gele kleding.

c) Tot welke facties horen of hoorden de belangrijkste personen in dit boek?

  • Beatrice "Tris" Prior : hoorde voor de kiesceremonie bij Zelfverloochening en koos bij de kiesceremonie voor Onverschrokkenheid. Aan het einde van het boek zijn allebei de facties uiteengevallen dus is ze als de factielozen.
  • Tobias "Four" Eaton : hoorde voor de kiesceremonie ook bij Zelfverloochening en koos bij de kiesceremonie voor Onverschrokkenheid. Hij heeft 2 jaar bij Onverschrokkenheid gezeten totdat de factie uiteenviel dus is hij nu ook als de factielozen.
d) Wat is de keuze en het probleem van Beatrice? 

Beatrice kiest voor Onverschrokkenheid. Het probleem is dat ze 'Afwijkend' is, dat betekent dat de test niet werkte bij haar. Geen enkele simulatie werkt bij de mensen die Afwijkend zijn. Dat zie je ook in fase 2 van de inwijding van Onverschrokkenheid. De mensen die Afwijkend zijn kunnen de simulatie manipuleren. Beatrice kiest voor Onverschrokkenheid, wat eigenlijk niet zo slim is want daar 'jagen' ze op mensen die Afwijkend zijn. Als je Afwijkend bent en je zit in Onverschrokkenheid is dat erg gevaarlijk door onder andere de 2e fase van de inwijding van de factie. Zo kan je in die 2e fase afleiden of iemand Afwijkend is. Mensen vinden iemand die Afwijkend is gevaarlijk.












3 opmerkingen:

  1. Hoi Roos,

    Het begin van jouw verhaal lijkt misschien abrupt, maar doordat je eerst de vraag noemt, maakt je het een overzichtelijk geheel (geldt voor het hele stuk).

    Als je informatie over de facties geeft, vind ik het goed dat je veel informatie geeft, dan kan de lezer er zich een voorstelling bij maken. De regels wit tussen de verschillende facties zijn ook goed, dan wordt het overzichtelijk.

    Ook vind ik het goed dat je alleen Beatrice en Tobias als belangrijkste personen weergeeft. Wat wel netter had gestaan, is dat je de getallen voluit had geschreven. De uileg van de personen is compact, er had naar mijn mening iets meer gemogen, maar de informatie die je geeft is erg goed.

    Wanneer je uitlegt wat het probleem en de keuze van Beatrice is, vind ik het goed dat je uitlegt hoe en wat Afwijkenden voor invloed hebben op de test. Wat je wel had kunnen doen is wat voor test het precies is. Wel had je hier ook beter de getallen voluit kunnen schrijven.

    Je verhaal is heel duidelijk en goed geformuleerd.Goed geschreven Roos!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Roos,


    Je hebt een overzichtelijk en aantrekkelijk uiterlijk aan je tekst gegeven, het enige minpunt aan het uiterlijk is dat het vraag-antwoord is, wat meestal niet de bedoeling is in een verslag.

    Verder heb je zo veel mogelijk verteld over de facties als je kon, dit is natuurlijk erg goed, maar de inhoud van de ene alinea wordt hierdoor veel groter dan de andere.

    Over het algemeen vindt ik het een overzichtelijke en duidelijke tekst, een verbeteringspunt voor de volgende keer is misschien iets meer variatie. Je schrijft heel vaak hetzelfde, probeer hetzelfde de volgende keer anders te formuleren om het wat aantrekkelijker te houden.
    bijv. De alinea's over de facties worden drie keer achter elkaar met "De mensen" begonnen en "hoorde voor de kiesceremonie bij Zelfverloochening en koos bij de kiesceremonie voor Onverschrokkenheid." twee keer.

    Over het algemeen dus een attractieve en duidelijke tekst. Een mooie schrijfstijl en een goede alineaverdeling met een paar verbeterpunten voor de volgende keer.

    Groetjes Roelof

    BeantwoordenVerwijderen